Gilde St. Joris & St. Catharina

Het gilde Sint Joris en Sint Catharina is ontstaan uit een samenvoeging van het oude gilde van voetboogschutters van " den glorieusen ridder " Sint Joris en de broederschap van Sint Catharina en Sint Barbara.


Reeds in 1443 bestond er al een altaar van Sint Catharina in de kerk van Gemonde.
Het oudste bewaard gebleven gildestuk is een zilveren Koningsvogel met medaillon van Sint Catharina en Sint Barbara uit het jaar 1520/21.
Waarom de naam van Sint Barbara niet meer gevoerd wordt is niet duidelijk, op het oudste koningszilver wordt Sint Barbara zelden genoemd.
In een Charte uit 1614 van Heer Hendrick ten Berghe, Heer van Herlaer en Sint Michielsgestel wordt vermeld dat deze Charte een vervanger was van een oude Charte welke door " troubele tijden " verloren was gegaan.
Het hedendaagse gilde bestaat uit ongeveer 45 personen die zich in het gilde bezig houden met Vendelen - Trommen - Jeu de Boules – Bazuinblazen - Geweer schieten en Kruis boogschieten.
Op 2 juni 2002 vierde het gilde zijn 500 jarig bestaan met een groots gildenfeest voor de gilden van kring Maasland.
Veel families zijn eeuwenlang lid gebleven van het gilde, dit is te zien aan de namen die vermeld staan op het oude koningszilver.
Sinds 2001 kunnen vrouwen weer als volwaardig Gildenbroeder in het Gilde opgenomen worden.
De traditionele opvolging van vader op zoon geldt nu ook voor moeder en dochter.
Voor vragen en/of opmerkingen mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.