In vol ornaat schreed het gilde Sint-Joris, Catharina, Antonius en Sebastiaan zondag de Gemondse Sint-Lambertuskerk in. Een plechtige eucharistieviering vormde het hoogtepunt van het eeuwfeest van het godshuis.
Monseigneur Gerard de Korte, bisschop van het bisdom ‘s-Hertogenbosch, ging mee voor in de dienst, die verder opgeluisterd werd door fanfare Sint-Lambertus en het Gemondse kerkkoor. Na afloop volgde een gezellig samenzijn in de kloostertuin.
Het kerkgebouw, een rijksmonument, is een ontwerp van Wolter te Riele, leerling van de bekende architect Pierre Cuypers, die onder meer het Rijksmuseum en het centraal station van Amsterdam tekende.
EXPOSITIE
In de week voorafgaand aan de eucharistieviering vol Roomse luister, verzorgde de werkgroep die de feestelijkheden organiseerde, een heel programma. Dat begon al op 14 en 15 september met een expositie over kerken in Gemonde en een orgelconcert.
Een fietstocht langs de dorpsgrenzen trok 25 belangstellenden. Medeorganisator Wim Verhoeven: ,,We zijn in twee groepen gegaan. De grens loopt namelijk ook over onverharde, smalle paden en dan is fietsen met een klein gezelschap veiliger.” De deelnemers leerden in een paar uur tijd van alles over hun eigen dorp. Speciale borden markeerden de buitenranden van Gemonde.
Verder trok een presentatie over wijlen pastoor Piet Goedhart zo’n vijftig bezoekers. De gewaardeerde priester ging na zijn emeritaat jaren in de Sint-Lambertuskerk voor in de eucharistievieringen.
LEYLIJNEN
Veghelaar Hans Jilesen woont in Spanje, maar bleek tijdens de feestweek in Nederland te zijn en was in de gelegenheid om een lezing te geven over zogeheten leylijnen, rechte lijnen tussen specifieke geografische punten in het landschap. Sommigen beschouwen ze als energiebanen. Boeiende materie voor fijnproevers, aldus een bezoeker.
Daarnaast omvatte het programma een presentatie over het voormalige klooster in Gemonde en konden smulpapen zaterdag dineren in de kerk. Geen laatste avondmaal, maar een gezellig samenzijn in een bijzondere entourage, compleet met livemuziek.
OVER HONDERD JAAR
Het tafellinnen moest uiteraard wel tijdig terug de kast in, zodat zondag het godshuis gereed was voor de eredienst. Hoe het verleden van de monumentale Sint-Lambertuskerk eruitzag, dat heeft iedereen vorige week kunnen ontdekken. Of er over honderd jaar nog steeds gelovigen in de banken zitten, dat weet niemand.
https://www.brabantscentrum.nl/gemonde/gemonde/56240/eeuwfeest-sint-lambertuskerk-eindigt-met-viering-vol-roomse-l